Hjälmen - det viktigaste skydd vi har!

Här kan du ställa frågor och ge svar om träning, kost, mekartips osv. Skriva köpes/säljes/bytes/lånas annonser. Tipsa andra cyklister om allt ifrån prylar, cykelrundor, härliga backar, affärer eller hemsidor - ja, allt som är cykelrelaterat.
Post Reply
Lars-Inge Kjörnsberg
Posts: 1016
Joined: 2007-08-13 10:44

Hjälmen - det viktigaste skydd vi har!

Post by Lars-Inge Kjörnsberg »

Hjälmen är det enda skydd värt namnet vi har som cyklister. Folksam har gjort en test av arton cykelhjälmar. Läs och ta ställning innan du köper ny hjälm på länken här:
http://www.folksam.se/testergodarad/var ... jalmar2015
En bra hjälm är relativt dyr, men kostar kanske bara en femtedel av ett par kolfiberhjul. Vad är viktigast?

Lars-Inge Kjörnsberg
Lars-Inge Kjörnsberg
Posts: 1016
Joined: 2007-08-13 10:44

Re: Hjälmen - det viktigaste skydd vi har!

Post by Lars-Inge Kjörnsberg »

Om man inte orkar läsa testen har ni här en superkort sammanfattning (citerat från Folksam):
Totalt utmärker sig fem hjälmar i testet. Bäst resultat fick huvudskyddet Hövding 2.0 som vid en olycka skyddar huvudet med en krockkudde. Även de konventionella cykelhjälmarna Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS och Spectra Urbana MIPS som alla är utrustade med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) kom bra ut i testet.
Generellt kommer hjälmarna som är utrustade med skyddssystemet MIPS bättre ut i testet då skyddet mildrar rotationsvåldet som huvudet utsätts för vid ett snett islag.

Märk väl att MIPS inte automatiskt ger den bästa hjälmen. Jag citerar återigen från Folksams text: "Att en hjälm är utrustad med MIPS är dock ingen garanti för att
det är en bra hjälm. Två hjälmar, Giro Sutton MIPS och Scott Stego MIPS, kommer sämre ut än medelhjälmen trots att dessa är utrustade med detta rotationsskydd."

Lars-Inge Kjörnsberg
Post Reply